Over onze ontwikkeling als co-creatieve groep.
(Leestijd 6 minuten)
Pulze staat op 9 november geprogrammeerd op het Balk topfestival, met het thema ‘Groove Stories’. We zijn enorm trots dat wij op dit festival mogen optreden. In ons optreden delen wij de verhalen die in onze groep leven. Wij willen echter ook met de wereld het verhaal delen over hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij Pulze. Wij geloven erin dat we in de koorwereld meer van elkaar kunnen leren, door onze successen en uitdagingen in creatieve processen te delen.
Dik een half jaar geleden besloten we om optredens te ontwikkelen in co-creatie. Vijf jaar eerder richtte Mark Pulze op met de ambitie om een toffe nieuwe vocal group neer te zetten. In die jaren vormde zich een vaste kern van leden, die samen streefden naar vernieuwende optredens die het publiek raken. We kozen voor co-creatie, omdat we willen dat alle leden invloed en eigenaarschap hebben in zowel het proces als op de creatieve output. Dat betekent dat iedereen wordt aangemoedigd om bij te dragen. Wij geloven dat co-creatie zorgt voor een grotere betrokkenheid en optredens oplevert die niet alleen onszelf, maar ook het publiek inspireren. Het werken in co-creatie is deel van het DNA van de groep.
“Elk idee wordt gewaardeerd, alle input telt serieus mee en iedereen is gelijkwaardig. We werken met elkaar in een veilige sfeer. Dit doen we echt met elkaar samen. Mark draagt daar door de manier waarop hij zijn leiderschap invult enorm aan bij.” – Janna
Onze werkwijze is intensief en vergt veel zorg en aandacht van iedereen . Soms leven er verschillende ideeën over wat co-creatie is, en moeten we in gesprek over wat co-creatie van ons vraagt. Het gaat, daar moeten we eerlijk over zijn, met vallen en opstaan. Omdat we er echter helemaal in geloven, vinden we het leuk om te delen hoe we het aanpakken, wat we leren, en waar we zoal tegen aan lopen. Op die manier hopen wij dat meer groepen zichzelf uitdagen om meer co-creatief te werken.
“Ik vind het bijzonder hoe we in Pulze echt heel serieus naar elkaar proberen te luisteren. Het gaat er namelijk niet alleen maar om dat we onze ideeen delen, maar ook dat we daarbij op elkaar doorbouwen en ons echt tot elkaar proberen te verhouden.” – Rianne
Hoe gaat co-creatie bij ons?
Binnen Pulze werken we met een commissie die verantwoordelijk is voor de voortgang van het co-creatie proces. Deze leden denken na op welke wijze we het proces van co-creatie zo veel als mogelijk kunnen aanjagen. Sommige keuzes worden binnen deze commissie gemaakt. Bij iedere keuze vragen we ons tegelijkertijd af of we bepaalde stappen, keuzes, etc met de groep in zijn geheel kunnen doen.
In Pulze maakt de dirigent deel uit van deze groep, maar die heeft daarin een gelijkwaardige rol ten opzichte van ieder ander lid. In de groep zitten vaak leden die ervaring hebben met creatieve processen en het leuk vinden om na te denken over workshop-tactieken. Tegelijkertijd is de samenstelling van de groep een beetje flexibel. Iedereen die zich op wat voor moment dan ook geïnspireerd voelt om mee te denken, moet de ruimte en openheid ervaren om mee te praten. Daarom proberen we alle stappen die in het proces worden gezet te delen met de groep, zodat iedereen begrijpt waar we zijn in het proces.
Vaak verzinnen we opdrachten, waarmee we de groep aanzetten om na te denken en creëren. Dit is ontzettend leuk, het vergt een creatieve mindset en vaak ervaren we het alsof we samen een spel bedenken voor de groep. Het vraagt ook van leden dat dat zij ervoor open staan dat de resultaten van de opdracht onvoorspelbaar zijn. Heb je op voorhand een sterk inhoudelijk idee, , staat dat soms je openheid voor alternatieve invalshoeken in de weg, dan bestaat het risico dat het creatieve proces wordt geblokkeerd.
Hoe zijn we tot de Balk-set gekomen?
In het maakproces van de Balk-set kwamen we erachter dat we graag iets wilden doen met tekst en verhalen. Wat dat betreft sluiten de ambities van het topfestival dat als thema koos voor Groove storiess goed aan bij de ambities die we hebben Pulze. We dachten na over een manier hoe we in co-creatie tot een aantal teksten konden komen. Tijdens een repetitie inventariseerden we welke leden hierin de lead wilden nemen. Besloten werd dat Mark en Rebecca samen hiervoor een opdracht gingen verzinnen. Ze besloten de volgende vraag te stellen:
Als je nadenkt over deze songs als soundtrack bij een film, wat zijn dan situaties, scenes en/of locaties die je voor je ziet (aanvullend op wat al letterlijk in de lyrics wordt gezegd).
Deze vraag deed een beroep op de verbeelding van de leden en er kwamen allerlei foto’s, beelden en verhalen binnen die als inspiratie konden dienen voor verhalende teksten.
Rebecca vond dit een goed idee, maar merkte dat daarmee de inhoud, en onze relatie tot de inhoud van de nummers wellicht nog niet zo aan bod kwam. Daarom kwam ze met een aanvullende vraag:
Komen er vragen op bij nummers die we zingen en welke zijn dit? Heb je bijvoorbeeld vragen over wat je precies zingt, wat het betekent, waarom we iets zingen, of ben je het misschien ergens mee oneens als het gaat om de inhoud van het nummer….
Dit dwong iedereen om nog eens goed na te denken over de inhoud en zeggingskracht van de nummers met daarbij onze eigen positie ten opzichte van die inhoud.
Balans in co-creatie-opdrachten
In het uitdenken van opdrachten zoeken we keer op keer naar de balans tussen kaders en ruimte. De creatiefste mensen in de groep willen misschien het liefst een blanco vel en krijgen allerlei ideeën over wat ze erop willen tekenen. Die mensen leveren gemakkelijk hun input wanneer ze heel veel ruimte krijgen. Anderen slaan dan echter dicht en komen tot niets. Wanneer zij echter een vel krijgen met al wat lijnen erop, inspireert hen dat om nog een aantal lijnen toe te voegen, of om ze in te kleuren. Deze mensen komen dus tot meer input wanneer ze al wat kaders krijgen aangereikt waarbinnen ze aan de slag kunnen. Het vinden van de juiste balans waarin ruimte is voor eigen input, maar voldoende kader om ook geïnspireerd te worden is keer op keer een superleuke puzzel. Doel is steeds dat iedereen verleid wordt om zoveel mogelijk bij te dragen aan de uiteindelijke performance.
De opdracht die Rebecca en Mark hadden bedacht bleek een groot succes want alle leden konden met gemak veel teksten aanleveren en kwamen ook met allerlei andere input zoals foto’s liedjes en verhalen.
Vooraf hadden we besloten dat Afke, Rebecca en Lara alle input zouden doornemen om daaruit de rode draad te destilleren. Omdat er zo veel leuke input was van alle leden was dit een superleuk om gezamenlijk te doen. Lara heeft ervaring met het schrijven van teksten en heeft uiteindelijk na dit overleg alles tot enkele teksten verwerkt, die recht doen aan alle input uit de groep. We zijn super trots dat Lara in onze groep haar talent heeft ingezet in dienst van het co-creatieve proces. In co-creatieve processen is het dus ook belangrijk om de talenten die in de groep aanwezig zijn zoveel mogelijk tot bloei te laten komen, ten dienste van de groep.
Feedback?
Over onze set en onze werkwijze valt uiteraard veel meer te zeggen dan dit. Sommige leden en onze dirigent vinden het oneindig leuk en belangrijk om hierover goed na te denken, en zijn ook graag bereid om hierover meer te delen in de toekomst. Ook zijn we benieuwd naar reacties en feedback op onze optredens en vinden we het leuk om verdere ervaringen over co-creatieve processen uit te wisselen.
Pulze